Send svar 
 
Tråd bedømmelse:
  • 0 Stemmer - 0 Gennemsnit
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Visne pletter
21-10-2009, 13:26 (Denne besked var sidste ændret: 21-10-2009 13:36 af Mikael.)
Besked: #1
Visne pletter
Jeg har lagt hele haven om. Træer og buske blev gravet op og det hele grovfræset i foråret.
I august lavede en anlægsgartner græsplænen. Jorden blev grubbet og behandlet m. stennedlægger, stenrive, revet manuelt og sået og gødet efter alle kunstens regler tror jeg.

Græsset kom ikke lige godt over det hele så jeg eftersåede. Det hjalp dog ikke rigtigt og nu 2 måneder senere ser den ud som på billedet. Nogen steder gror det fint, tæt og mørkegrønt men andre steder er det halvvissent og vil ikke rigtig gro.
Grænserne mellem de gode og dårlige områder er påfaldende skarpe. Jeg tænkte at det ville jævne sig men det er altså ikke sket endnu. De dårlige synes ikke at blive større men bestemt heller ikke at få det bedre. Bemærk græshøjen: Toppen er frodig men nede ved jordoverfladen er den mere vissen.
Jorden er tung lerjord men den var fint løs da der blev sået.
Så hvad mon der er galt?
Da det hele blev gravet op er den gamle græsplæne mm. måske blevet begravet for dybt. Ved de følgende jordbehandlinger lugtede det kraftigt, surt.
Før omlægningen groede alt fint.


Vedhæftede fil(er) Billede(r)
   
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
21-10-2009, 20:18 (Denne besked var sidste ændret: 21-10-2009 20:30 af Mogens.)
Besked: #2
RE: Visne pletter
Ja det ser godt nok mærkeligt ud. Hvad siger anlægsgarteneren til resultatet, er han tilfreds eller har han en form for garanti. Har du nogen aftale på skrift (eller er det sort arb.) Min første indskydelse er, at der har ligget en del trykimprænerede brædder eller plader som har svedet græsset. En anden mulighed er traktose, dvs. tunge maskiner har tromlet jorden til beton, selvom du har revet overfladen et par cm. ned, kan rødderne ikke gro længere nede. Tredie mulighed : Lægger man jord oven på en eksisterende græsplæne vil det gamle græs ret hurtigt gå i forrådnelse, og når man så graver ned til det, lugter det fælt. Det kan ikke være svamp i græsset, det er det for afgrænset til. Den grønne høj på plænen, er det en kælkebakke eller et muldvarpe skud, der gror græsset jo fint. Har der stået vandpytter på græsset i længere tid så græsset er druknet, fordi vandet ikke kunne trække ned pga. traktose. Kattepis kan også lave svidmærker på en græsplæne, men så har der godtnok været mange katte.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
21-10-2009, 21:03
Besked: #3
RE: Visne pletter
For 2 uger siden sendte jeg nogen billeder til ham og spurgte hvad han mente om det for men han har ikke svaret. Han var ellers meget imødekommende inden han fik pengene. Som i øvrigt var hvide.
Jeg ved ikke om der er nogen form for garanti i sådan et tilfælde.

Der har ikke ligget noget på plænen andet end vand.
På trods af grubningen en halv meter ned har den lidt svært ved at dræne vandet under kraftig regn. Jeg har stukket lidt i den med en greb og det har hjulpet på de værste pytter.
Men hvis det var pga. vand/traktose ville jeg forvente større sammenhængende områder og ikke med de smalle striber og helt afgrænsede områder som der er? Og der hvor der mest har stået vand har græsset det faktisk nogenlunde.
Den gamle græsplæne er fræset til atomer men den ligger som sagt måske dybt i jorden og er jo nok årsag til lugten.
Og, ja mulvarpene er store herude ;-)
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 19:39 (Denne besked var sidste ændret: 22-10-2009 20:15 af Mogens.)
Besked: #4
RE: Visne pletter
Du kan undersøge om han er med i en brancheorganitation, som du så kan rette henvendelse til med foto bilag. Vel og mærke hvis du har en kviteret regning fra ham, ellers er det nytteløst. Det har nok ikke været billigt at få udført så omfattende et stykke arbejde så den anlægsgartner er nok ikke begejstret for en negativ omtale i den lokale avis.
Det slår mig lige, er der kørt ny jord oven på den gamle græsplæne. Hvis det er tilfældet, hvor stammer så den jord fra, og er den evt. forurenet.??? Kan det tænkes at en af maskinerne har spildt olie eller diesel.
Hvad er den hvide bunke i baggrunden, der hvor katten står.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 20:13 (Denne besked var sidste ændret: 22-10-2009 20:44 af Mikael.)
Besked: #5
RE: Visne pletter
Nej, han reklamerer ikke med nogen brancheorganisation.
Jeg vil ikke hænge ham ud nogen steder da jeg ikke har nogen mistanke om at han har udført forkert eller dårligt arbejde. Der skulle måske have været større fald i terrænet, han foretog ikke nogen måling af det. Og det er da ringe at han ikke svarer på min henvendelse. Jeg vil prøve at ringe til ham.

De er faktisk lagt "fremmed" jord på som jeg selv har fået leveret. Men problemerne er ikke udtalte i det område, faktisk tværtimod. Men ellers et godt bud.
Jeg tænker på om man måske kunne finde en specialist som kan vurdere det, måske grave lidt i jorden eller ligefrem analysere nogen prøver. Hvor mon man finder sådan en? Man kunne jo også selv prøve at grave en "skive" op, lige i overgangen mellem godt og dårligt og se hvad forskellen er?
Jeg har været rundt med en tynd stålstang i dag, og stukket i jorden. Generelt er de øverste 10 cm rimeligt fast men længere nede virker det meget løst de fleste steder, næsten som at stikke ned i en mulvarpegang. Og jeg har svært ved at mærke væsentlig forskel fra område til område.
Den hvide bunke er bare hvidt sand.
Men tak i øvrigt for hjælpsomheden og de gode forslag Mogens.
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 20:20
Besked: #6
RE: Visne pletter
Et sidste foreslag, en af hans maskiner kan have tabt olie eller diesel.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 20:33 (Denne besked var sidste ændret: 22-10-2009 20:41 af Mikael.)
Besked: #7
RE: Visne pletter
Ja, den mulighed har jeg faktisk også overvejet. Man kunne jo prøve at snuse til nogen prøver!
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 20:43
Besked: #8
RE: Visne pletter
Det ligner gødningsskade efter min mening.
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 20:57 (Denne besked var sidste ændret: 22-10-2009 21:05 af Mikael.)
Besked: #9
RE: Visne pletter
Ja, Anne, måske. Dagen efter de havde sået og gødet kom sommerens kraftigste regnvejr og der var store pytter på plænen. Og 2 dage efter var dammen mørkegrøn af alger. Et skoleeksempel på udvaskning af næringsstoffer til et vandsystem i øvrigt.
Regnen har jo opløst al gødningen på en gang og måske koncentreret den i pytterne. Græshøjen er ikke gødet og den er jo vissen forneden.

Siden den gang har der jo været en del regn, bliver gødningen så ikke vasket ud/ned/forbrugt med tiden? Hvis det er det der er problemet? Og hvad sker der ved en gødningsskade?

Det slår mig lige nu, at de lidt vifteformede striber/mønstre vist svarer til måden jeg rev da jeg eftersåede. Hmm?
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
22-10-2009, 21:23
Besked: #10
RE: Visne pletter
Puha, bare jeg vidste hvad jeg skal svare Giveup Lad mig starte med at sige at sådan så min plæne ud sidste år. Der stod også pludselig vand efter en gevaldig gang regn, og der var gødet lige inden..
Det tog sin tid, så blev den pæn igen. For så ligesom at fuldende værket Bawling så drønede jeg ud med plæneklipperen da det var blevet langt, det var så bare lovlig kort det blev, og resultatet blev at den igen fik visne pletter. Det har jeg så gået og hygget mig med i sommer. Hvis det er gødning der har svedet din plæne, så bliver den pæn igen til foråret. og hvis der alligevel kommer 2-3 m. sne i vinter, så ligner den alle andres. he, he.
Men alt det om udvaskning og hvad der reelt sker, det kan jeg altså ikke fortælle dig, for jeg aner det ikke. Men mon dog ikke der er noget om det på haveinspiration.dk ellers er der nok et lyst hovede herinde der ved det.
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
Send svar 
User(s) browsing this thread: 1 Gæst(er)