Send svar 
 
Tråd bedømmelse:
  • 1 Stemmer - 5 Gennemsnit
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Frugt/bær/prydhave
22-05-2012, 14:32
Besked: #1
Frugt/bær/prydhave
Hej alle.

Jeg er ny på dette forum, så nu håber jeg at jeg har fået lagt dette emne det rigtige sted.

Mig og min kæreste har lige købt en 5 hektar stor grund, primært med skov og en ret stor græsplæne og en rimelig størrelse sø. Indtil nu har jeg kun haft små haver, så jeg kan bruge ALLE jeres råd her.
Jeg har tænkt mig at bruge en hektar, et ret solfyldt sted, til at lave en smuk selvpassende have. Jeg tænker æbletræer, syren, brombær, hindbær og ribs. Lave snoede stier, så man bliver overrasket rundt om hjørnet
Jeg vil rigtig gerne lave det meste i stiklinger, da det bliver ret dyrt at fylde en hel hektar. Så jeg vil meget gerne have råd til frugt træer, bær buske og flotte duftende blomster buske/træer. Jorden er god og sund, har stået i brak de sidste mange år.
Hvis du kender noget spiseligt eller smukt, som ville være godt at plante sådan et sted, om som ikke kræver man vander og er i haven hver eneste dag. Vil du så ikke skrive et par forslag, hvis det kan laves i stiklinge form ville det være at fortrække.

Mange tak på forhånd
Mvh. Den nye
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
23-05-2012, 21:27
Besked: #2
RE: Frugt/bær/prydhave
Mange flere planter end du er klar over, kan du tage stiklinger fra. Det er bare at prøve sig frem. Fremgangsmåden er - klip nogle stiklinger (15- 20 cm.) af alle de buske du kan lide - pil alle bladene af, undtagen det aller øverste lille blad, eller bare bevar topskudet - sæt et par stiklinger i en potte med alm. god havejord - på denne tid af året, sætter du potterne i dyb skygge og vander godt og regelmæssigt når jorden er tør. For de flestes vedkommende har de dannet rødder efter 2-3 mdr. andre senere. Ribs- solbær- solstik- stikkelsbær- figen- tomat- næsten alle hækplanter og buske og der kan spares mange skillinger og så er det sjovere at lave dem selv, selvom det tager lidt længere tid før de bliver store.
God arbejdslyst.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
24-05-2012, 00:33
Besked: #3
RE: Frugt/bær/prydhave
Kære Mogens

Mange tak for dit svar. 001_smile Jeg ved godt hvordan man laver stiklinger, i dag har jeg faktisk været på skovtur og hentet div. bærbuske og syrener. Jeg var mere nysgerrig på hvilke planter jeg kunne stjæle stiklinger fra, der enten bar frugt eller havde smukke blomster.
Jeg havde f.eks. slet ikke overvejet solbær, figen og tomat... Kan tomat godt vokse uden for drivhus?

Jeg vil i hvert fald lige kigge på de forslag du havde med, som jeg ikke selv havde tænkt mig frem til. Mange mange tak for dem Flowers
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
24-05-2012, 07:37
Besked: #4
RE: Frugt/bær/prydhave
Tomater gror i naturen uden for drivhuse og har meget mere smag og færre sygdomme. Hvis du nipper et sideskud af en tomatplante og sætter den i potte slår den villigt rødder. Tomatfrø kan gå igennem en grissemave og alligevel spire. Lav selv tomatplanter ved at mase en moden tomat i et kaffefilter, gem det tørt til foråret og så frøene i vinduskarmen. Ved de tomatefrø poser med navnet F1 kan man ikke.

Forsøg også med Dronningebusk den er så smuk.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
24-05-2012, 10:32
Besked: #5
Smiler RE: Frugt/bær/prydhave
Så lærte jeg virkelig noget nyt om tomater. Dem skal jeg helt sikkert lave nogle stykker af til haven. Mange tak 001_smile

Ved du om man kan gøre det samme med agurker så? Eller er det en drivhus plante udelukkende?

Mange tak for tippet om Dronningebusk, google lige nogle billeder af den, den er godt nok smuk og så vidt jeg husker dufter den også fantastisk. Jeg skal helt sikkert lige ud og finde et eksemplar og låne lidt af.

Mange tak for tips Mogens, jeg værdsætter dem virkelig. Skriv endelig hvis du kommer i tanke om flere planter. Flowers

Jeg har forsøgt at lave mine stiklinger her, uden rodpulver. Er det virkelig så meget nemmere med rodpulver? Eller er det lidt ligemeget?

Mvh. Dianna
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
24-05-2012, 22:02
Besked: #6
RE: Frugt/bær/prydhave
Rodpulver/fremmer er ikke så brugt mere som tidligere hvor det var det eneste rigtige, det er også halvdyrt.
Jeg glemte lige at de stiklinger du "låner" skal være uden blomst, og ikke noget med at trykke jorden fast i potten, ved løs jord kan de nye rødder bedre brede sig.
Jeg har aldrig været heldig med agurker pga. bænkebidere og spindemider, jeg mener at de kun lykkes i drivhus.
Du skriver at du har hentet bærbuske i skoven - forhåbentlig ikke vilde brombær - for de breder sig helt vildt i din have og kan aldrig fjernes (kun med dynamit).
Du bør også have en Bornholmerfigen i parken, den passer sig selv og smager hammer godt.
Prøv også stiklinger af duftsnebolde og snedrivebusk.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
24-05-2012, 23:28
Besked: #7
RE: Frugt/bær/prydhave
Tak skal du have, jeg vil se om jeg har held uden rodpulver, jeg har aldrig brugt det før. (Har arbejdet meget med krydderurter i sin tid, der brugte vi det aldrig) Jeg har nappet blomster af div. ting jeg har "lånt". og jorden i potten er både fugtigt og løst. 001_smile

Jeg dropper agurkerne. Snedrivebuske er faktisk allerede på grunden, så nu skal jeg bare ud og se om jeg kan finde de duftsnebolde du skriver om, en bornholmerfign skal jeg nok købe, gætter jeg på. Jeg har også overvejet gyvel, men jeg ved ikke hvor meget det spreder sig???
Vi har en birkeskov på grunden, så jeg regner også med at stjæle nogle af de mange babyer der er der, til "parken". (Tak for det ord-forslag forøvrigt)

Mht. brombær, så ligger den ene side af vores grund ud til motorvejen, så der regner vi med at plante brombær og så smide døde træer i, så der opstår et slags lyddæmpende natur hegn. Vi sætter dog brombær i skarp kamp med både snerler og efeu.

Men kan man få brombær der ikke spreder sig nær så meget? Såfremt er det så et havecenter man skal have fat i? Eller kan man tage en "vild" plante og så bare sørge for at klippe den GROFT i efteråret?

(Som tak for alt din hjælp her, så må du endelig sige til hvis du en dag ønsker dig et birketræ og er i nærheden af KBH. Så er du helt sikkert velkommen til at komme og hente)
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
25-05-2012, 21:02 (Denne besked var sidste ændret: 26-05-2012 17:58 af Mogens.)
Besked: #8
RE: Frugt/bær/prydhave
ja - ja du er selv ude om det, jeg har advaret dig, brombær vokser op til 3 m. om året og de kvæler alt og stikker af helvede til. Min park ligger 2 m. over en mark og på skråningen er der vilde brommer som vi har kæmpet med i 30 år. De er ligeglade med round up + afbrænding med petroleum og kæmpe bål så ba-bu ankom = bøde på 500kr.
På planteskolerne sælger de brombær uden torne, men hvis den bliver klippet helt ned til jorden vil de nye skud have torne.
Gyvel breder sig ikke ret meget men er ikke nem som stikling. Forsydia er meget nem og den er rigtig flot som opstammet træ, og det laver man selv. Behold en lodret gren med mindre grene i toppen, og klip alle andre af. Den gror hurtigt op.
Tak for tilbudet med en birkeskov, men da vi har en rigtig flot udsigt over Kalundborg fjord og Storebælt vil det være synd at spolere den.
Hvor i Kbh. Er selv gammel Vanløse dreng.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
28-05-2012, 16:19
Besked: #9
RE: Frugt/bær/prydhave
Beklager lige svartiden, men det gode sommervejr har tvunget os ud i div. grill arrangementer etc. Så har ikke brugt meget tid inde 001_smile

Jeg har fremlagt brombær problematikken for min kæreste, og nu er han ret utilfreds, da han elsker brombær. Og det var en smart måde at lave et billigt lyddæmpende hegn. Højden er faktisk ligegyldig, så højt som overhovedet muligt ville være godt. Men jeg tror nok jeg ville blive lidt konesur når det voksede op i græsplænen eller min nyanlagte park. Kender du en anden mulighed for noget som vokser hurtigt man kan plante for at dæmpe lyd? Gerne noget der spreder dig, da vi nok snakker i hvert fald 500 m. hvis ikke mere, bredt "hegn" vi skal have lavet. Det må også rigtig gerne være noget der søger op ad.

Jeg er simpelthen så glad for alle dine idéer til blomster buske, det bliver jo helt smukt og velduftende i foråret. Når jeg altså lige får købt og lånt stiklinger div. steder. Griner.

Vi skal bo ude ved sengeløse, så det er alligevel lidt uden for København. Det er nok også først næste år jeg kommer igang med at plante ud i haven for alvor. Indtil da laver jeg bare nogle gode solide potteplanter så de er klar til haven og ikke bliver dræbt alt for hurtigt at rådyrene. Måske jeg her til vinter får samlet sten hos div. bondemænd, så jeg kan lave en sti i parken.

Jeg glæder mig som et lille barn. Har altid ønsket mig en have som jeg havde alle muligheder i. De har jo indtil nu kun været "små" haver. Så det er jo bare fantastisk at der er et forum som dette og en som dig Mogens, jeg lige kan få gode råd med af. Mange mange tak
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
28-05-2012, 19:09 (Denne besked var sidste ændret: 28-05-2012 19:14 af Mogens.)
Besked: #10
RE: Frugt/bær/prydhave
Du mener vel 500 m. langt vil jeg tro. Syrener bliver tætte og ikke over 4 m. høje men er bare om vinteren. En nauer hæk er en af de hårdføreste i DK. og behøver ikke klippes. Nu har jeg det, hva med kirsebærlaurbær, den er grøn og tæt hele året og gror hurtigt op. Din ide med træstammer hulter til bulter, de kan dækkes med Vinka som er stedsegrøn med blå blomster. De fleste havefolk vil gerne forære dem væk for de breder sig meget også opad. Slut for denne gang for nu tager jeg på ferie og henter stiklinger af Engletrompet og Bourgonvilla med hjem, det lykkes hver gang.
PS. Dådyr elsker at fjerne barken på unge træer - hent hår hos din frisør og spred det under træerne, den lugt kan de ikke lide.

Blomst03
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
Send svar 
User(s) browsing this thread: 1 Gæst(er)