Send svar 
 
Tråd bedømmelse:
  • 0 Stemmer - 0 Gennemsnit
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Beskæring af rhododendron
26-06-2008, 12:31
Besked: #1
Beskæring af rhododendron
Hej! Som ny her på siden, er dette mit første forsøg på at skrive. Jeg håber jeg gør det rigtigt!!Computer
JEg ved man kan besære rhododendron, men er der nogen der ved hvor langt tilbage man kan beskære. Jeg har nemlig et par stykker som desværre er blevet for "langbenede" og bare og vil gerne have dem til at komme lidt fra neden igen. Kan det lade sig gøre og hvor skal jeg skære???

Med mange plantehilsener
Sanne
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
26-06-2008, 13:47
Besked: #2
RE: Beskæring af rhododendron
Hej Sanne,
Rhododendron tåler stærk beskæring - helt ned til de nøgne grene, hvis de skulle være blevet for store eller bare. Skær i april eller umiddelbart efter blomstring.
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
26-06-2008, 15:10
Besked: #3
RE: Beskæring af rhododendron
Tak for svar, Anne!
Kan man også skære fingertykke grene? Og skal der være "øjne" på, som mange andre planter man beskærer?
Venlig hilsen
Sanne

Med mange plantehilsener
Sanne
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
26-06-2008, 20:06
Besked: #4
RE: Beskæring af rhododendron
Inden du kommer for godt i gang synes jeg du skal tænke over hvorfor den ser ud som den gør? står den dårligt? (ex.lysmangel, jord,) hvis du ikke gør noget ved det i så fald, så vil situationen jo om et par år være den samme. Hvis, så flyt den og beskær så året efter i feb-marts halvdelen af de høje bare grene. Giver det en god nyvækst, så skæres den sidste halvdel helt ned året efter. Husk vand og gødning under denne 3-årige proces.
Nå men, jeg antager det "bare" er et par enkelte grene på en stedsegrøn. Der må ikke beskæres efter 1 juli, fordi den nyvækst, der gerne skulle være resultatet af beskæringen, så ikke når at blive tilstrækkelig hærdet, før nattefrosten begynder. Det er altså vigtigt.
Du skal skære over en bladroset. de ny skud skulle så komme frem fra hvilende knopper i rosettens bladhjørner (altså helt inde ved stammen hvor bladet sidder fast) Er der ingen blade på, så er det rigtigt at se efter øjne som du skriver, og klippe lige over sådanne. Det gælder også tykkere grene.
En meget drastisk beskæring af hele planten til kort over jordoverfladen bør foretages i feb-marts. Her vil jeg sige at så voldsom en operation i nogle, men langt fra alle tilfælde kan medføre at planten dør.
Jeg håber det hjalp dig, held og lykke Thumbup1
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
27-06-2008, 15:59 (Denne besked var sidste ændret: 27-06-2008 16:14 af Sanne.)
Besked: #5
RE: Beskæring af rhododendron
Shakehands Tak skal du have. Jeg mener selv, jeg er rimelig god til at dyrke rhododendron. Jeg har haft en, som i løbet af fire år voksede fra den normale størrelse, som du køber dem i, til en klebbert over 2 m høj og mindst lige så meget i diameter. Hos os står rhododendronerne i ren spagnum, i godt og vel et spadestiksdybde (altså mere end et spadestik)! og en stor omkreds om planterne. Jeg har også beskåret en del, men det har været på bløde grene.

Det der er problemet, med den jeg nu vil beskære, er at den er blevet "mishandlet", ved at stå i for dårlig jord for længe. Vi flyttede og fik lov til at tage denne med fra den gamle have, da den ser ud til at være to farvet - det er dog to planter, som står meget tæt op ad hinanden, men jeg blev da noget paff, da den blomstrede første gang med hvide blomster, når nu jeg havde købt en meget mørk lilla farvet!!!

Den tabte en masse blade pga. udtørring og for lidt spagnum. Nu står den godt igen i et godt surbundsbed, men er som sagt tyndbenet. Nu er den jo afblomstret, så jeg vil gribe saksen og få den beskåret - ikke helt ned, det er der ikke brug for, men jeg tager noget i år og nok noget mere næste år!

Tak for rådet, om hvor langt jeg kan beskære!! (Kan ikke få en smiley på - beklager, ville gerne!)

Nu har jeg lige fået lavet billedet mindre, ved Nicolais hjælp, så jeg vil prøve at uploade det. det er den rhododendron der står bagerst til venstre.


Vedhæftede fil(er) Billede(r)
   

Med mange plantehilsener
Sanne
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
28-06-2008, 11:19
Besked: #6
RE: Beskæring af rhododendron
Jo, den ser noget sølle ud, men kan sagtens blive pæn.
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
28-12-2008, 13:20
Besked: #7
RE: Beskæring af rhododendron
Har selv overtaget en del rhododendron med bare stammer (de har stået klemt op imod hinanden i et gammelt rhodobed), og har haft godt held med bare at være tålmodig. Selv næsten lårtykke bare stammer bryder gerne, men det kan tage tid, først skal rødderne være i orden, så kommer resten næsten af sig selv.

Senere når en ny kuppel så er blevet dannet under den gamle krone så har jeg fjernet nogle af de gamle grene (og brugt dem til at dyrke epifytter på). På denne måde fjerner jeg ikke nogle blade som kan giver energi til nyvækst og har stadig fået en næsten hæderlig blomstring. Men der er stor forskel på typerne, de lilla f.eks. gror bare som gale (efter 2 år var mine yak'er oppe i højden igen), mens andre typer tager lidt længere tid før de bryder, men har indtil videre ikke set nogle som ikke har fået nye knopper på bunden af de bare grene. Og ofte behøver man slet ikke at klippe i den gamle grene, det hele vokser bare sammen til en ny tæt busk.

Ville jeg have fået bedre resultater af at skære dem ned?

Så engang en gartner i Holland skære et helt buskskads af rhodoer ned i ankelhøjde, ret skræmmende og jeg overvejede fysisk at stoppe ham, men vil tro at de idag er vokset pænt op igen, og måske endog blevet skåret ned igen.

Rhodoer gror bare utrolig godt, men efter at have fulgt et foredrag i dag om at træer ikke heler de skjuler bare deres sår så er jeg ikke vild med at skære for meget. Hun snakkede endog om træadvokater, men det er vist et amerikansk fænomen, og rhodoer blilver sjældent så store her tillands af det kan blive farlige for uskyldige forbipasserende. 001_smile
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
28-12-2008, 13:45 (Denne besked var sidste ændret: 28-12-2008 13:47 af Sanne.)
Besked: #8
RE: Beskæring af rhododendron
Velkommen til Plantedebatten, Karen! Håber du får glæde af os andre!!

Åh,ja, de amerikanere!! Siger jeg, vel vidende jeg selv er født og opvokset (indtil jeg var 12) i Guds eget land - bare rolig, jeg er dansk nu!! Og drømmer ikke om at komme tilbage. Bortset fra det, har jeg i Skotland set rhododendrons der var 6 - 8 meter høje og voksede i kilometervis langs vejene!!

Har også selv haft en (er flyttet fra den) der i løbet af fire år voksede fra under ½ m i højden og nogenlunde det samme i diameter, til over to meter i højden og diameter. Det var en af de blå, men alligevel.

Tilbage til beskæring af mine rhododendron som var spørgsmålet. Det er gået rigtig godt. De som var blevet for ranglede, skyder rigtig godt og den som virkelig havde brug for beskæring (den afbillede) bliver en fin rhododendron igen. Jeg tog kun det halve ca. af grenene, anden halvdel kommer når der er kræfter i de nye skud til at give planten liv!

Selvfølgelig er enhver beskæring farefuld, men jeg har ikke fortrudt, for planten så bare så grim ud og jeg ville nok ikke have fået lov at beholde den! :-)

Med mange plantehilsener
Sanne
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
28-12-2008, 22:20
Besked: #9
RE: Beskæring af rhododendron
Har mine ranglede stående i en midlertidig planteskole, så jeg siger skidtpyt om de ser lidt ranglede ud. Men jeg bliver også til tider beskyldt for at være optimist.

Sagde jeg noget om amerika..? Jeg tænkte mere på deres hjemlige voksepladser. Men har tidligere læst at visse rhodoer kan være nærmest invasive, specielt i skotland har de visse problemer. Og har faktisk en del frøplanter selv stående i en klyne, spændende at se hvad de mon kan være et kryds af, muligvis lutea.

Men jeg skærer nu gerne en stamme eller to, for de er jo billigt materiale til mine orkideer og er helst fri for at købe importeret korkeg, det er jo ikke ret bæredygtigt udfra en økologisk tankegang.

Ledte egentlig bare efter et rhodoforum og endte her, men rhodoklubben er vist ikke ret aktiv på nettet. Men de er jo heldigvis lette at finde til plantemarkeder. Ser også at der her på forumet er en del sjællændere. Er ellers glad bruger af et andet haveforum, men det er meget domineret af landets øvrige egne. Men hvor vi kommer fra gør jeg ikke den store forskel, det er planterne som er spændende.
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
25-01-2009, 22:28 (Denne besked var sidste ændret: 25-01-2009 22:32 af Sanne.)
Besked: #10
RE: Beskæring af rhododendron
Jo, du sagde noget om amerikansake træadvokater!! Og det er noget af et sindsygt system de har, med at sagsøge for en hvilken som helst grund!! Jeg så masser af rhododendron i Skotland for 30 år siden og nød dem meget! Men jeg ved et sted i Birkerød, hvor der står store rhododendron - 5 - 7 m høje! Herligt at lege inde under, som store huler!

Som du måske kan læse af tråden, har jeg også haft især en af mine rhododendron i "børnehave" (midlertidig sted til diverse planter jeg fik lov at tage med, fra det foriige sted vi boede), hvor den bestemt ikke havde nok spaghnum om sig. Det tog hårdt på den og det var derfor jeg stillede spørgsmålet om beskæring her. Og har vedlagt billede af. Jeg kan hilse og sige at den kommer sig fint. Vi andre får jo også ar af de sår vi får og overlever på trods af det. Det kunne jo også have været en storm der knækkede en gren og der er naturen så visseligt inrettet, at tingene klarer sig alligevel!!

Jeg kender ikke noget til navne osv. men jeg er bare glad for og god til at have med rhododendron. De trives i hvert tilfælde hos mig!!

Med mange plantehilsener
Sanne
Find alle beskeder fra denne bruger
Citer denne besked i et svar
Send svar 


Muligt relaterede tråde...
Tråd: Forfatter Svar: Set: Sidste besked
  sø slam til rhododendron ? JLemming 0 2,327 20-08-2013 07:00
Sidste besked: JLemming
  Hjælp - ? ang. redning af Rhododendron Fru K 2 5,561 29-03-2010 18:50
Sidste besked: Fru K
  ældre rhododendron kan reddes anne 0 4,729 23-06-2008 13:56
Sidste besked: anneUser(s) browsing this thread: 1 Gæst(er)